mandag 28. mai 2012

Fargens psykiske påvirkning


Siden fødsel har stort sett alle opplevd farger i forskjellige og samme sammenhenger. Alle har et forhold til farger. Noen farger liker du, andre farger liker du ikke. Fargene påvirker oss som en følelse, hver og en farge gir den enkelte person assosiasjoner til noe en har opplevd og sett, eller slik ting er. De forskjellige fargene påvirker oss og kan få oss i forskjellig humør. Det er ofte de samme assosiasjonene som går igjen hos alle. For eksempel:

Rød assosieres ofte med kjærlighet, fare, begjær, vold, anger, styrke og øker apetitten. Fargen gir energi, og øker blodfrekvensen vår. Det anbefaler at man ikke bruker rødt hos personer med dårlig hjerte eller for høyt blodtrykk. Øyet registrerer rødt veldig fort, og dermed brukes fargen som signalfarge.

Blått assosieres ofte med fred, ro, stabilitet, harmoni, tillit, tiltro, sikkerhet og lojalitet. Blått gir en god og avslappende romfølelse. Den gir også en god, dyp søvn hvis man har fargen i et soverom.

Sort assosieres ofte med seksualitet, formalitet, eleganse, ulykke, ondskap, tristhet, anger. Alt lys absorberes av sortfargen, og man bør være varsom i bruk av sort i interiør. Svart bør ikke brukes i området der man spiser, fordi det ødelegger apetitten. I moteverden er det motsatt, og tar aldri feil.

Gult assosieres med lykke, optimisme, idealisme, fantasi, håp, uerlighet og sjalusi. Gult virker oppløftende, men den kan også irritere om den er veldig skarp. Gult egner seg ikke på soverom, fordi den kan virke forstyrrende, og vanskelig å sovne til.
 


 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar